Hooizolder
Joop en ik kennen elkaar al vanaf de kleuterschool. Op de lagere school luisterden we naar de Beatles, Status Quo en Cheap Trick. Echter, toen we na de lagere school naar verschillende middelbare scholen gingen, vond de moeder van Joop het een uitgelezen moment om me buiten de deur te houden onder het mom van “hij moet huiswerk maken”. Daarna hebben we elkaar ongeveer tien jaar niet gezien. Toen ik al een tijdje in Groningen woonde kreeg ik een telefoontje: “Hey Michel, Joop hier, jij woont toch in Groningen? Ik kom daar ook studeren.” En het contact was hersteld.
Joop woonde op studentenflat Selwerd I. In de kamer naast hem woonde Winant. Wij drieën deelden de passie voor muziek en voila: De Teutonic Tops waren geboren. In eerste instantie konden we terecht op de hooizolder van het van Hall Instituut. Aangezien ik in de schoolband (Young Fruits) speelde, kneep de conciërge een oogje toe als we daar ook met de Tops herrie gingen maken.
Dat duurde echter niet al te lang, want op een gegeven moment leek het ons leuk om onze haardos met de tondeuse te bewerken. Toen dacht de conciërge dat we een stel rechts-extremisten waren en mochten we er niet meer spelen. De eerste nummers zijn hier wel ontstaan.
GoGo
Op het Boterdiep zat Buro GoGo met een oefenruimte die je kon huren. Iedere vrijdagavond repeteerden we daar om daarna naar Simplon te gaan. Na slechts een aantal repetities kwam Sjors langs, de programmeur van de bovenbar van Simplon. Of we daar wilden spelen. Natuurlijk. Er werd gelijk een fantastische poster gemaakt (zie afbeelding). Alleen jammer van de naam. Waarschijnlijk verkeerd doorgegeven, maar met zo’n poster klaag je niet. Bij het concert was ook Robert van der Giessen aanwezig, die Michel uitnodigde om in een andere band te komen spelen, de Stipjes.
Slechts een paar maanden later mochten we ook in de grote zaal spelen. Er speelden die avond nog andere bands, maar ik weet niet meer welke.
Eind 1993 leek het alweer voorbij met de Teutonic Tops, omdat Joop terug naar Maastricht wilde om een T-shirtdrukkerij te beginnen en Winant naar Arnhem verhuisde voor vervangende dienstplicht. In naam bleef de band gewoon bestaan, want nadat Winant weer in Groningen woonde kwam Joop nog wel regelmatig langs. Er werden nog een aantal concerten gegeven, o.a. in de Vera Kelderbar.
Groningen Underground vol. 3
Eveneens in 1993 kwamen twee nummers van de Tops (Chewing gum en Transistorhead) op een verzamelcassette terecht, genaamd Groningen Underground vol. 3. Uitgebracht door het label Found a new car. Andere bands op de cassette waren “Skelter”, “Schism”, “Ugly”, “the Tranquis”, “Miss Pepper” en “Eyeballslugger”. De kwaliteit van Transistorhead is niet al te best, de tape viel bijna uit elkaar.
(hier komt tekst)
Demo
Begin 1995 besloten we om een aantal nummers op te nemen voor een demo. We kwamen in contact met de helaas veel te vroeg overleden Jan Heddema (bijnaam: L-Dopa). Bij mijn weten is Teutonic Tops de eerste band die hij in zijn (later: Petsound) studio in het Viadukt in Groningen opnam. Hieronder de nummers, opgenomen 16/17 april (Pasen) 1995.
Groetjes uit … Limburg
De demo is nooit uitgebracht maar één van de nummers, 40 oer, door Joop in het Limburgs gezongen, kwam uiteindelijk op een 7″ split-single terecht: Groetjes uit Limburg. Andere bands op de de 7″ waren “Cradle to the Grave“, “Zwaar Klote” en “Slam Squad”.
Bandleden
- Michel van Kerkhof – Drums en zang
- Joop Quadackers – Gitaar en zang
- Winant Ketner – Bas en zang
Discografie
- Groningen Underground vol. 3 (cassette)
- Groetjes uit Limburg (7″ split single)
- Democassette (onuitgebracht)
Links
- JMQ D-sign
- WK-E–service
- Groetjes uit Limburg (@ Discogs)
Black Potato
Joop maakt in Maastricht nog steeds geweldige muziek onder de naam Black Potato. Nummers zijn hier te vinden.